Warsztaty na żywo w Domu Oscypka - żywym muzeum oscypka w Zakopanem.

Redykołka

Redykołka to tradycyjny ser podhalański, określany często jako „młodsza siostra oscypka”.

Tradycyjnie, powstawał z resztek sera pozostających po produkcji bundzu lub oscypka, formowanych w ozdobne kształty – zwierzątka, serca lub wrzeciona – i pięknie wędzonych, co nadaje mu niepowtarzalny smak i aromat.

Spis treści

Tradycja i okazja – skąd się wzięła redykołka?

Nazwa redykołka pochodzi od słowa „redyk” – uroczystego sprowadzania owiec z hal po sezonowym wypasie. Wówczas bacowie obdarowywali gospodarzy i dzieci serowymi upominkami tworząc je parami – stąd tradycja wykonywania redykołek „na dwoje”. To podkreśla jej rolę jako prezentu, symbolu pasterskiej kultury regionu.

Wygląd, konsystencja i smak

godnie z opisem Ministerstwa Rolnictwa, redykołka ma gładką, czasem lekko chropowatą skórkę o barwie od kremowej do żółtej, z delikatnym połyskiem. Tworzona jest w rozmaitych formach – zwierzęcych, parzenicowych, serduszkowych lub wrzecion. Miąższ jest elastyczny, miękki, czasem lekko kruchy lub twardy przy skórce. Smak to lekko słony, pikantny aromat dymu wędzonego.

Produkcja i uznanie unijne

Wędzi się ją podobnie jak inne sery góralskie. Produkty te chronione są od 2005 roku na liście tradycyjnych produktów w Małopolsce i od 2008 roku w woj. śląskim. Od 2009 r. redykołka posiada także unijne oznaczenie ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia).

Redykołka dzisiaj

Choć w Polsce bywa mniej znana pod tą nazwą a często także błędnie nazywana „oscypkiem”, redykołka zyskała uznanie na świecie – znalazła się w rankingu Taste Atlas jako jedna z 50 najsmaczniejszych serów. Popularność ta wynika z tradycyjnego wędzenia, unikalnego kształtu i wyjątkowego smaku.

Redykołka to nie tylko ser – to tradycja, dawniej symbol radości po sezonie pasterskim i estetyczny, jadalny upominek. Chroniona prawnie i doceniana przez smakoszy, zasługuje na odkrycie!

Zobacz także

Gołka to tradycyjny, wędzony ser gazdowski pochodzący z regionu Podhala i Beskidów. Wyróżnia się cylindrycznym kształtem, gładką i sprężystą konsystencją…

Z radością dzielimy się fantastyczną wiadomością – Dom Oscypka – Żywe Muzeum Oscypka na Krupówkach pojawiło się w programie Dzień…

źródło fotografii: www.malopolska.pl Kim był Kazimierz Furczoń i dlaczego jest to tak ważna postać dla kultury Podhala? Podhale to kraina,…